Fysiotherapie bij dieren

Heeft mijn dier dat nodig?

Het bewegingsapparaat van een dier moet optimaal functioneren om de verwachtingen, van elke tak van sport en recreatie, waar te maken. Wanneer het niet optimaal functioneert kan dierfysiotherapie uitkomst bieden. Denk bijvoorbeeld aan kreupelheid, niet aanspringen in galop, blokkades, rugklachten of gedragsveranderingen met mogelijk pijn als oorzaak. Ook wordt er op verwijzing van een dierenarts of ter preventie van blessures behandeld. 

Ik bied consulten voor paarden en honden aan. Tijdens een eerste consult zal ik uw dier grondig onderzoeken en een fysiotherapeutische werkdiagnose en behandelplan opstellen. Ook zal er een begin gemaakt worden met een behandeling. Aan de hand van de ernst van de klacht(en) zullen er mogelijk vervolgconsulten gepland worden. Behandelingen kunnen bestaan uit mobilisaties van gewrichten, massage- en rekkingstechnieken van de spieren en bewegingstherapie. Ook zullen er adviezen en/of oefeningen meegegeven worden, zodat u ook zelf kunt bijdragen aan behandeling en herstel van uw dier.

Loopband
Een extra behandelmogelijkheid voor honden is bewegingstherapie op de loopband. Dit kan bijdragen aan onder andere het versterken van spieren en het verbeteren van uithoudingsvermogen. Daarnaast is het zinvol bij overgewicht, revalidatie en het verbeteren van sportprestaties.

Samenwerking

Naar aanleiding van de gevonden bevindingen kan het zijn dat de oorzaak van de klacht te beïnvloeden is door een andere discipline. Daarom wordt er nagestreefd om zo mogelijk samen te werken met dierenartsen, hoefsmeden, de zadelmaker, instructeurs en/of andere behandeldisciplines.