Behandelvormen van de dierenfysiotherapeut deel 4 ‘Dry needling’

Posted on

-Wat is Dry needling? 

Dry needling is een behandelmethode die uitkomst kan bieden bij het Myofasciale-Pijn-Syndroom (MPS). MPS kenmerkt zich o.a. door pijn in spieren en bindweefsel, bewegingsbeperkingen en verstoringen van de coördinatie. Het wordt veroorzaakt door voelbare knopen in de spieren; Triggerpoints. Een triggerpoint is een verkrampte knoop in een skeletspier die door druk pijn in een andere lichaamsregio kan veroorzaken (referred pain). Triggerpoints worden veroorzaakt door o.a. trauma’s, ongewone belasting en het veel herhalen van bewegingen. Denk hierbij aan vastliggen, eenzijdige training, opeens een niet gewende training, weven en stress.
Dry needling wordt toegepast met een acupunctuurnaald, maar verschilt met acupunctuur doordat er in triggerpoints van de spier wordt geprikt. Bij acupunctuur werken de naalden in op de energiebanen.

Wat is het doel van dry needling?

  • Ontspanning
  • Bewegingsvrijheid/mobiliteit
  • Pijndemping

-Wat kan dry needling betekenen voor het dier?
Een dry needling behandeling bestaat uit het plaatsen van acupunctuurnaalden in eerder genoemde triggerpoints. Dit heeft als gevolg dat er een ontlading in de spier plaatsvindt waardoor de triggerpoint verdwijnt en de spier weer kan ontspannen. Door deze ontspanning ontstaat gelijk meer bewegingsvrijheid. Na de behandeling met dry needling adviseer ik een aangepast schema mbt bewegen. Bewegen is echter wel noodzakelijk omdat de losgemaakte structuren gelijk optimaal in hun normale functie moeten worden gebracht! Ik gebruik dry needling als onderdeel van een fysiotherapeutische behandeling om zo een optimale vrijheid van het bewegingsapparaat van het dier te kunnen creëren.

Nieuwsgierig naar ‘medical taping’? Houd dan volgende week facebook in de gaten! 

Back to Blog