Behandelvormen van de dierenfysiotherapeut deel 2 ‘Mobilisaties’

Posted on

Mobiliseren is een belangrijk onderdeel van de behandeling. Ik zal in het kort uitleggen wat het inhoudt en wat het kan betekenen voor je dier.

Wat is mobiliseren?
Er zijn verschillende soorten gewrichten die op bepaalde manieren kunnen bewegen. Deze bewegingen zijn onder te verdelen in fysiologische bewegingen en niet fysiologische bewegingen. Fysiologische bewegingen kan het dier zelf actief teweeg brengen in het gewricht. De heup is bijvoorbeeld een kogelgewricht en kan buigen, strekken, naar binnen en buiten bewegen en roteren. De elleboog is een scharniergewricht en kan voornamelijk buigen en strekken. Niet fysiologische bewegingen zijn bewegingen die het dier niet zelf kan maken, maar wel passief door een fysiotherapeut te weeg kunnen worden gebracht. De botstukken van het gewricht worden dan passief ten opzichte van elkaar bewogen.

Wat is het doel van mobiliseren?
Mobilisatie wordt gebruikt voor met name:

  • Pijndemping
  • ROM (Rang of motion=beweeglijkheid in gewricht) vergroten

Wat zijn de verschillende mobilisatietechnieken?
Naast de techniek is de richting, de kracht, de snelheid en de mate van bewegingsuitslag van het gewricht van belang. Mobilisatie kent verschillende technieken:

  • Tractie
  • Translatie
  • Rotatie
  • Compressie

 Wat kan mobilisatie betekenen voor het dier?
Tijdens een eerste consult check ik elk gewricht middels een functieonderzoek. Ik let dan op het eindgevoel, de bewegingsuitslag (ROM), bewegingsverloop, pijn en crepitaties (krakende geluiden). Als er één van deze dingen afwijkt dan kan ik er voor kiezen om dat gewricht te mobiliseren.  Als een schoudergewricht bijvoorbeeld niet  meer helemaal wilt strekken dan ga ik het mobiliseren met als doel om de strekking weer optimaal te krijgen. Als ik dat niet doe dan kan er bijvoorbeeld een contractuur (verkorting van spieren, pezen en/of gewrichtskapsels) of een overbelasting aan de andere poten optreden of er treden compensatieklachten in de rug op. Het lichaam is één geheel en het ene heeft altijd invloed op het andere. Daarom wil ik blokkades zo snel mogelijk behandelen. Het beste is natuurlijk om blokkades te voorkomen. In vervolgconsulten zal ik de aangedane gewrichten opnieuw mobiliseren net zolang tot het gewenste resultaat is bereikt. Om de behandeling te ondersteunen en een optimaler resultaat te boeken kies ik daarnaast voor massage (zie vorige blog) of één van de andere behandelingsvormen (zie komende blogs).

Nieuwsgierig naar deel 3 ‘Bewegingstherapie’? Houd dan volgende week facebook in de gaten!

Back to Blog